• Molenaarskwaliteit
  • Streekproducten
  • Groot assortiment
  • Snelle levering
Baktips

Zuurdesembrood bakken

Zuurdesembrood is een brood gemaakt van deeg op basis van meel en water, zonder de toevoeging van bakkersgist. Zuurdesem was eerder vooral bekend in Duitsland, maar komt nu ook veel voor in Nederland. Het deeg van Zuurdesembrood heet ook wel zuurdeeg, natuurdesem, moederdeeg desem of zuurdesem.

Het deeg van een zuur desembrood rijst door de natuurlijke fermentatie op basis van bacteriën en gisten. Hierdoor heeft de smaak van een zuurdesem brood een ietwat zure smaak.

Hoe maak ik een zuurdesembrood?

Om een zuurdesembrood te bakken, begin je met een starter. Een starter heet ook wel een desem, zetsel of cultuur. Dit maak je met meel en water. Er zijn verschillende manieren om deze zogenaamde starter te maken. Je maakt het bijvoorbeeld als volgt:

  1. Meng 50 gram meel en 50 gram lauw water, roer dit tot een klontvrij papje. Doe hier losjes een stukje vershoudfolie overheen. Zet het op een tochtvrije en zonvrije plek, maar wel op kamertemperatuur. Denk aan een gangkast, voorraadkast of keukenkastje.
  2. De volgende dag maak je weer eenzelfde papje met dezelfde hoeveelheid ingrediënten. Dit papje is de voeding voor het eerste papje. Dit papje doe je in de pot, meng het en zet weer terug op z’n plekje.
  3. Dit doe je 5 dagen lang. Roer elke dag het papje goed door. Je zult zien dat na een paar dagen er allemaal luchtbelletjes in het papje komen. Het papje gaat ook zurig ruiken.
  4. Na ongeveer 7 dagen kan je starter al klaar zijn om te gebruiken.

Zoals eerder gezegd, zijn er 1001 manieren om een desemstarter te maken. Of het lukt is van veel verschillende factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld de omgevingstemperatuur, temperatuur van de ingrediënten, etc. Een desemstarter maken is dus een heel avontuur.

Je kunt ook een zuurdesembrood maken met een zuurdesemextract. Dit vergemakkelijkt het proces van een zuurdesembrood bakken.

Met welk meel of bloem kan ik het deeg voor een zuurdesembrood maken?

Een desem starter en zuurdesem brood kun je met alle soorten bloem en meel maken. Gebruik bijvoorbeeld speltmeel, roggebloem, tarwemeel, tarwebloem of speltbloem. Elk soort bloem of meel geeft een andere smaak aan het brood. Je kunt ook een mix maken van bloem en meel. Je hebt voor een zuurdesembrood dus geen speciaal desemmeel nodig.

Wil je toch liever geen zuurdesembrood bakken? Je kunt dan gewoon droge gist gebruiken. Je krijgt hier, over het algemeen, een luchtiger brood mee. Op de verpakking van onze zakken meel en bloem staat de bereidingswijze voor het bakken van een brood met droge gist. Ook kun je desempoeder gebruiken, hiermee krijg je toch een brood met de smaak van desem, met het gemak van droge gist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inloggen

Nog geen account?