• Molenaarskwaliteit
  • Streekproducten
  • Groot assortiment
  • Snelle levering
Baktips

Brood bakken in de Broodbakmachine

Een brood bakken is erg makkelijk in de broodbakmachine. Je doet de ingrediënten in het bakblik, zet het bakblik in de broodbakmachine, stelt de broodmachine in en de machine doet de rest van het werk. Er zijn verschillende tips & tricks om een zo goed mogelijk brood te kunnen bakken met je broodmachine.

Wat is de juiste temperatuur van mijn ingrediënten voor het bakken van een brood?

De juiste temperatuur van de ingrediënten voor het bakken van een brood is belangrijk. Wanneer het te warm is, kan de gist bijvoorbeeld te snel activeren. Wanneer het juist te koud is, kan het zijn dat je brood niet goed rijst omdat de gist te laat activeert. Bij het bakken van brood in de broodbakmachine gebruik je in principe koud kraanwater.

Pas de temperatuur van het water bij extreem weer wel aan. Wanneer het koud weer is, bijvoorbeeld in de winter, gebruik je lauwwarm water. Wanneer het heel heet is, midden in de zomer, gebruik dan water uit de koelkast. Is het gewoon normaal weer? Gebruik dan koud water uit de kraan.

Wegen is weten

Belangrijk is om de ingrediënten af te wegen. Met een weegschaal kun je preciezer meten dan met een maatbeker en gistlepel. Zet het bakblik op de weegschaal en weeg de juiste hoeveelheid gist af. Tarreer (op nul zetten) de weegschaal en weeg nu het meel af en eventueel zout. Tarreer de weegschaal opnieuw en weeg nu het water af.

De juiste hoeveelheid water in het deeg

Soms kan het lastig zijn om de juiste hoeveelheid water te bepalen. Op de verpakking staat meestal een indicatie zoals 270-310 gram. Begin dan met 270 gram water. Zolang de broodbakmachine aan het kneden is, kun je altijd de deksel omhoog doen om te kijken. Je kunt zo eventueel extra water toevoegen als het deeg te droog is.

Wat is het effect van het kijkglaasje in mijn broodbakmachine?

Een kijkglaasje is handig om doorheen te kijken. Echter kleven er meer nadelen dan voordelen aan het kijkglaasje. Het kijkglaasje zorgt er namelijk voor dat de deksel van de broodbakmachine niet volledig is afgesloten. Dit zorgt voor warmteverlies, wat ervoor kan zorgen dat het brood minder goed bakt. Hierdoor kan het bijvoorbeeld inzakken of minder goed rijzen. Je kunt het kijkglaasje afdekken met aluminiumfolie of een theedoek. Zorg er dan wel voor dat je het ontluchtingsrooster wel vrij laat.

Zolang de broodbakmachine aan het kneden is, kun je altijd de deksel omhoog doen om te kijken. Je kunt zo eventueel extra water toevoegen als het deeg te droog is.

Het juiste programma kiezen van de brood bakmachine

Een broodmachine heeft verschillende soorten programma’s. Soms kan het lastig te zijn om het juiste programma te kiezen. Een goede tip is om het kortste bakprogramma te kiezen. Vaak duurt dit ongeveer 2 uur. Wanneer je een te lang programma kiest, kan het zijn dat het eindresultaat minder goed is.

Wil je graag met en timer werken? Dat kan, alleen wordt de kwaliteit van het brood vaak wel minder. Doe de gist, als dit kan, in het speciale gistbakje in de broodmachine. Doe de rest van de ingrediënten in het bakblik.

Elke broodmachine is anders

Elke broodmachine is anders en geeft een ander eindresultaat. De ene bakmachine kneedt beter dan de ander, bij de ene duurt het basisprogramma 3 uur en bij de andere 2 uur.

Sommige broodbakmachines hebben een kijkglaasje. Een kijkglaasje is handig om doorheen te kijken. Echter kleven er meer nadelen dan voordelen aan het kijkglaasje. Het kijkglaasje zorgt er namelijk voor dat de deksel van de broodbakmachine niet volledig is afgesloten. Dit zorgt voor warmteverlies, wat ervoor kan zorgen dat het brood minder goed bakt. Hierdoor kan het bijvoorbeeld inzakken of minder goed rijzen. Je kunt het kijkglaasje afdekken met aluminiumfolie of een theedoek. Zorg er dan wel voor dat je het ontluchtingsrooster wel vrij laat.

Hoe komt het dat mijn brood inzakt of barst?

Wanneer brood inzakt na het rijzen, is vaak het deeg te nat geweest. Dit komt omdat water zwaar is en zo het deeg weer naar beneden duwt. Voeg de volgende keer wat minder water toe aan het deeg of wat meer bloem/meel.

Wanneer het brood aan de bovenkant barst, kan dit verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat je te weinig water hebt toegevoegd, teveel gist hebt toegevoegd of dat je een te lang programma hebt gebruikt op de broodbakmachine.

Hieronder is in een video te zien hoe je een brood kunt bakken in de broodbakmachine.

In verband met drukte kan uw bestelling langer onderweg zijn.

Sidebar

Inloggen

Nog geen account?