Modern molenbedrijf waar op ambachtelijke wijze met molenstenen gemalen wordt.

Broodtips

Wat is het verschil tussen volkorenmeel en bloem?
Het graan (tarwe, rogge of spelt) wordt, na ontvangst in onze korenmolen, gereinigd met speciale consumptiereinigers voor graan. Daarna wordt het gemalen tussen de molenstenen. Wanneer het graan gemalen is heb je volkorenmeel. In volkorenmeel zijn de kiemen en zemelen aanwezig waardoor meel vaak grover aanvoelt dan bloem. Volkorenmeel wordt gebruikt voor het bereiden van een volkorenbrood.

Van het meel dat gezeefd (gebuild) wordt in onze korenmolen, voor de bloem worden wél de zemelen er uit gezeefd, maar juist niet de kiemen. Hierdoor krijg je een heerlijk aromatisch en gezond witbrood. Wist je dat onze tarwebloem een eiwitgehalte van minimaal 13,5% heeft? Hoe hoger en kwalitatief beter eiwit, des te beter is de bakaard.

Wat zijn de voedingswaarden van het gebakken product?
De voedingswaarden die vermeld staan op de verpakking komen niet overeen met de voedingswaarden van het daarvan gebakken product. Je voegt namelijk nog o.a. water toe om deeg te maken. In water zit nagenoeg geen voedingswaarden. Aangezien het meel verdund wordt met water wat géén voedingswaarde heeft worden de voedingswaarden die op de verpakking staan in verhouding minder. Tijdens het bakken van het brood verdampt er water (± 7%). Daardoor verhogen de voedingswaarden een beetje.

Bijvoorbeeld: Tarwe volkorenmeel heeft 1362 Kj per 100 gram meel. U voegt 60% water toe aan het meel. Het deeg heeft gekneed met water ongeveer 851 Kj per 100 gram (1362Kj:160×100). Tijdens het bakken van het brood verdampt er water (± 7%). Daardoor verhogen de voedingswaarden een beetje. De uiteindelijke Kj per 100 gram brood zal ongeveer 910 Kj zijn per 100 gram. Deze berekening is van toepassing op alle voedingswaarden die op de verpakkingen vermeld staan.

Hoe weet ik wanneer mijn brood klaar is?
Wanneer het brood klaar is, geeft het brood een hol geluid als je met je vingers of met een houten lepel op de onder- en bovenkant tikt. Of meet de kern temperatuur, deze moet een temperatuur hebben van 95°C.

Hoe krijg ik een mooi glanzend brood?
Bestrijk je brood direct na het bakken met wat water, zo krijgt je brood meer glans. Om een mooie korst op het brood te krijgen kun je een kopje water in de oven zetten. Je kunt ook een kopje water op de bodemplaat van de oven legen.

Wat is het effect van een kijkglaasje in mijn broodbakmachine?
Heb je een broodbakmachine met een kijkglaasje dan kan het brood inzakken door het warmteverlies. Je kunt het kijkglaasje eventueel afdekken met aluminiumfolie of theedoek maar laat het ontluchtingsrooster wel vrij.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn deeg beter rijst?
Er zijn verschillende factoren die het rijzen van het deeg beïnvloeden. Zorg bijvoorbeeld voor de juiste temperatuur van het water, juiste omgevingstemperatuur, de juiste oventemperatuur, etc. Zie daarvoor ook de tips die hier verder in staan.

Waar worden enzymen van gemaakt?
Onze enzymen zijn plantaardig omdat de enzymen afkomstig van de wortelstok van de zwarte aspergeplant.

Mijn brood is ingezakt/gebarsten, wat heb ik verkeerd gedaan?
Wanneer uw brood is ingezakt is het deeg te nat is geweest. Is het brood gebarsten aan de bovenkant dan is het deeg te droog geweest, te veel gist toegevoegd of te lang programma gebruikt op de broodbakmachine.

Op welke temperatuur moeten de ingrediënten zijn?
Meet de temperatuur van de omgeving en van de ingrediënten. Voor een goed bak resultaat, maak je de volgende som: 66 – omgevingstemperatuur en de temperatuur van de ingrediënten = de temperatuur van het toe te voegen water.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn oven op de juiste temperatuur is/blijft?
Zet je oven tijdens het voorverwarmen hoger dan de aangegeven temperatuur. Op het moment dat je de oven opent, zakt de temperatuur in de oven 10 graden. Als je de cake, taart of koekjes in de oven hebt gezet, zet dan de oven dan wel op de opgegeven temperatuur.

Wat is de functie van het water in mijn deeg?
Water is een belangrijk element in het deeg. Water is namelijk nodig om gluten te ontwikkelen. Met water lost de gist, zout, suiker en andere mineralen beter op. Dit zorgt ervoor dat alle stoffen goed door het deeg verdeeld worden. Door gebruik te maken van voldoende water wordt de smaak en de structuur van het brood beter. Water is een goede en een goedkope broodverbeteraar en je hebt het altijd in huis. Water kun je eventueel vervangen door melk, bier en groente- of vruchtensap. De hoeveelheid water is afhankelijk van hoe goed je kneedt. Het deeg mag best wat plakkerig zijn. Gebruik bij de warme zomerdagen koud water uit de kraan. Laat de kraan even stromen totdat er koud water is of zet het water van te voren in de koelkast.

Waarom staan alle benodigde ingrediënten in grammen en niet in bijvoorbeeld milliliters?
Wegen = Meten. Maatbekers zijn vaak erg onnauwkeurig en de maat van een maatlepel is niet altijd hetzelfde. Zorg er daarom voor dat je alles weegt op de weegschaal. Weeg dus bijvoorbeeld ook de eieren, het water en de gist.

Welke oventemperatuur moet ik aanhouden, conventioneel of hete lucht?
Er is een verschil tussen een conventionele oven en een hete lucht oven. Een hete lucht oven circuleert de lucht in de oven beter, waardoor je brood of gebak meestal eerder gaar is. Daarom worden er vaak twee verschillende temperaturen aangegeven. Een handige vuistregel voor het omreken van de temperatuur is dat de temperatuur van een heteluchtoven 10-20% lager moet worden ingesteld dan een gewone oven.

Bankettips

Hoe laat ik mijn cake goed afkoelen?
Als de baktijd van de cake verstreken is, laat de cake dan nog even afkoelen in de oven, zonder dat je de deur opent. Dit zorgt er voor dat de cake langzaam afkoelt en niet door de koude lucht inzakt.

Wat is au bain-marie?
Au bain-marie is een techniek om bijvoorbeeld chocolade te smelten. Breng een pan met water aan de kook en haal hem van het vuur. Plaats een vuurvaste kom boven de pan maar zorg ervoor dat de vuurvaste schaal het water niet raakt. Smelt de, in kleine stukjes gehakte, chocolade langzaam tot de chocolade helemaal gesmolten is.

Wat doet bakpoeder?
Bakpoeder bestaat uit natriumbicarbonaat waaraan een droog zuur is toegevoegd. De smaak van uw banket zal niet veranderen door bakpoeder en je koekjes worden lekker krokant.

Hoeveel weegt één ei?
In de recepten gaan we uit van een ei dat 50 gram weegt. Weeg daarom ook altijd het ei van je recept voor het beste resultaat.

Waarmee kan ik het beste mijn bakblik mee invetten?
Zorg dat je bakblik altijd goed is ingevet met boter, zonnebloemolie of onze Pancoatingspray.

Mijn koekjesdeeg is heel erg plakkerig, hoe kan ik het toch goed uitrollen?
Last van “plakkend” koekjes deeg? Koekjesdeeg uitrollen gaat makkelijker tussen twee vellen bakpapier. Het kan natuurlijk ook met een beetje bloem, maar dan wordt het koekje vaak te droog (kruimelig). Gebruik roomboter en laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast. Maak van de koekjesdeeg dezelfde grootte koekjes.

Ik heb een grotere springvorm dan in het recept staat, hoe reken ik het recept om?
Wil je een andere springvorm gebruiken dan Ø 24cm, reken het dan om. Bij gebruik van een springvorm Ø 20cm moet je de hoeveelheden in het recept vermenigvuldigen met 0,69 (bijvoorbeeld 250 gram Biscuitmix x 0,69). Bij gebruik van een springvorm Ø 30cm moet je de hoeveelheden in het recept vermenigvuldigen met 1,56 (bijvoorbeeld 250 gram Biscuitmix x 1,56).

Wat is de juiste temperatuur van de benodigde ingrediënten?
Zorg ervoor dat wanneer je de cake gaat mixen alle ingrediënten dezelfde (kamer) temperatuur hebben.

Hoe zorg ik voor een goede voorbereiding?
Lees van te voren het hele recept goed door zodat je de volgorde kent. Zorg ook dat je alle ingrediënten klaar hebt staan. Dit werkt makkelijker in de keuken.

Hoe zorg ik dan de oventemperatuur goed is en blijft?
Op het moment dat je de oven opent, zakt de temperatuur, door de koude lucht stroom die de oven inkomt, 10 graden. Zet daarom je oven tijdens het voorverwarmen iets hoger dan de aangegeven temperatuur. Als je de cake, taart of koekjes in de oven hebt gezet, zet dan de oven op de opgegeven temperatuur.

Mijn cake barst aan de bovenkant tijdens het bakken, wat kan ik hier aan doen?
Dit kan komen doordat de temperatuur van de oven te hoog staat. De cake is aan de buitenkant dan gaar, maar aan de binnenkant niet. Omdat de cake uitzet als hij gaar wordt, wil de binnenkant eruit. Wanneer de cake geleidelijker aan gebakken wordt, is de kans groter dat hij meer geleidelijker gaar wordt. Verlaag de temperatuur met 20 graden en bak de cake 10 minuten langer. Ook kan het zijn dat de cake te hoog in de oven heeft gestaan. Probeer de cake een trede lager in de oven te zetten.

Waarom staan alle benodigde ingrediënten in grammen en niet in bijvoorbeeld milliliters?
Wegen = Meten. Maatbekers zijn vaak erg onnauwkeurig en de maat van een maatlepel is niet altijd hetzelfde. Zorg er daarom voor dat je alles weegt op de weegschaal!

Bakvormen

Hoeveel stukken cake of taart kun je uit een vorm krijgen?
Welke bakvorm is geschikt voor welk aantal stukjes taart of cake? Natuurlijk is het afhankelijk van hoe groot de stukken zijn, maar er is wel een indicatie. We zetten een paar gangbare maten op een rijtje met het aantal stukken wat je eruit kunt halen:

Springvorm 20 cm: circa 6 stukken
Springvorm 24 cm: circa 12 stukken
Springvorm 26 cm: circa 16 stukken
Cakevorm 25 cm: circa 15 stukken
Cakevorm 30 cm: circa 25 stukken
Bakplaat 35 x 40 cm: circa 24-30 stukken

Hoe zorg ik ervoor dat mijn bakvormen van blauw staal goed blijven?
Professioneel blauw staal: natuurlijk en erg sterk. Een bakvorm in blauw staal dat is het begin van een lange liefdesgeschiedenis. De bakvorm moet altijd vet blijven.

Voor het eerste gebruik was je de bakvorm zorgvuldig af met heet water zonder zeep. Droog hem goed af en zet hem gedurende 1 uur in de oven op 200°. Laat daarna de bakvorm afkoelen. Neem vervolgens, om het staal opnieuw te voeden, een plantaardig voedingsvet (geen olie) en vet de vorm helemaal in. Zorg ervoor dat het vet goed in het staal dringt. (Maar let op, sommige modellen hebben een vrij dunne rand). Verwijder vervolgens het teveel aan vet met keukenpapier, een dunne laag volstaat om de vorm te beschermen, voordatje hem op een droge plaats opbergt.

Bij elk gebruik is het belangrijk om de vorm goed in te vetten voordat je het deeg erin stort. Na gebruik droog je de vorm gewoon weer af. Was hem alleen af indien nodig (uitsluitend met warm water zonder zeep). Droog hem goed af en vet hem opnieuw in. Bewaar hem vervolgens op een droge plaats.

Bakvormen in blauw staal zijn erg vochtgevoelig. Laat brood of ander gebak daarom niet afkoelen in de vorm, want op die manier ontstaat er condensatie. Als er roest optreedt, kun je die verwijderen met een licht schurende spons gedrenkt in olie en de vorm vervolgens opnieuw invetten. Roest is niet giftig. Was de vorm nooit af in de afwasmachine!

Wist je dat vormen in blauw staal worden gebruikt en aanbevolen door professionele bakkers? Ze zijn erg sterk en bovendien is blauw staal een edel en traditioneel materiaal. Uiteraard zal jouw vorm in professioneel blauw staal beter worden naarmate je hem meer gebruikt. Het uiterlijk van de bakvorm kan wijzigen, maar dat verandert niets aan zijn bakkwaliteiten.