• Molenaarskwaliteit
  • Streekproducten
  • Groot assortiment
  • Snelle levering
Baktips

Baktips Banket Bakken

Ook bij het bakken van cake, taart en koekjes gaat er wel eens iets mis. Hieronder vind je verschillende vragen die wij weleens krijgen. Bijvoorbeeld over koekjesdeeg, bakpoeder en een gebarsten cake.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn oven de juiste temperatuur is?

Zet je oven tijdens het voorverwarmen wat hoger dan de aangegeven temperatuur. Op het moment dat je de ovendeur opent, zakt de temperatuur in de oven ongeveer 10 graden. Als je de cake, taart, koekjes of brood in de oven hebt gezet, verlaag je de temperatuur weer naar de opgegeven temperatuur.

Sommige ovens bakken warmer of kouder dan ze aangeven. Om dit te checken, kun je een oventhermometer in de oven zetten. Zo kun je de exacte temperatuur van je oven in de gaten houden.

Bij het maken van een recept moet je ook altijd rekening houden met het soort oven wat je hebt. Er zijn namelijk verschillende soorten ovens. De één heeft het over conventionele oven, hete lucht oven en de ander over elektrisch. Een conventionele oven is hetzelfde als een elektrische oven. Een hete lucht oven circuleert de lucht in de oven beter. Hierdoor is brood of gebak meestal eerder gaar. Een handige vuistregel is dat je de temperatuur van een hete lucht oven 10-20% lager moet instellen dan een conventionele oven. Hieronder in de tabel kun je overzichtelijk zien en omrekenen hoe heet jij je oven moet zetten.

Hoe laat ik mijn cake goed afkoelen?

Als de baktijd van de cake verstreken is, laat de cake dan nog even in de oven staan. Dit doe je zodat de cake langzaam afkoelt en niet door de koude lucht inzakt. Haal daarna de cake uit de oven en laat hem ook nog ongeveer 10 minuten in het bakblik afkoelen. Doordat de cake heel heet is, is hij wat slapper. Hierdoor kan hij makkelijker scheuren. Haal de cake dus na 10 minuten uit de vorm en laat hem afkoelen op een afkoelrooster.

Hoe verwarm ik iets au-bain-marie?

Au-bain-marie betekent letterlijk in het bad van Marie. Marie was een alchemist die voor haar chemische processen een geleidelijke verwarming nodig had. Je maakt met au-bain-marie gebruik van een pan met heet water. Hierboven heb je een andere pan of kom die in de stoom hang van de pan met water. Het is belangrijk dat de bovenste kom niet het water raakt. Door de stoom van het kokende water, verwarmt hetgeen in het bovenste kommetje langzaam aan. Je gebruikt au-bain-marie vaak voor het smelten van bijvoorbeeld chocolade.

Wat is werking van bakpoeder?

Bakpoeder bestaat uit natriumbicarbonaat en een droog zuur. Wanneer dit bij elkaar komt in een vochtige substantie (beslag, deeg) gaat dit werken. Er ontstaat dan onder andere koolzuurgas. Koekjes worden lekker krokant wanneer je bakpoeder gebruikt in het deeg. Cake-achtige baksels worden juist lekker luchtig. Ook in pannenkoekenbeslag kun je bakpoeder doen. Hiermee krijg je lekkere luchtige pannenkoeken.

Hoeveel weegt een ei?

In onze cakerecepten staat vaak dat je een bepaald gewicht aan ei moet toevoegen. Dit komt omdat eieren nooit allemaal hetzelfde wegen. Daarom wegen we altijd de eieren als je ze in het beslag of deeg doet. Je kunt ook je weeg eerst wegen in een kopje. Je breekt het ei dan boven een kopje dat op de weegschaal staat.

Over het algemeen kun je van de volgende gewicht uitgaan per ei (gewicht zonder schaal):

Hoe kan ik het beste mijn bakvorm invetten?

Het goed invetten van je bakvorm kan voorkomen dat je cake (of ander baksel) niet goed uit de vorm komt. Het is daarom van belang dat je elk hoekje meeneemt. Bij sommige bakvormen, zoals die van Nordic Ware, kan het een hele uitdaging zijn. Vet de vorm goed in met boter, gebruik eventueel gesmolten boter. Ook kun je Bakspray gebruiken. Dit maakt het invetten van kleine hoekjes en inkepingen een stuk makkelijker.

Je kunt, om de vormen van de cake goed te behouden, het bakblik nog bestuiven met bloem, cacao of paneermeel. Wanneer je gewoon een recht cakeblik gebruikt, kun je een ook een stuk bakpapier in het midden van de vorm leggen. Je kunt dan de gebakken cake makkelijk uit de vorm tillen.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn koekjesdeeg minder plakkerig is?

Koekjesdeeg is vaak plakkerig als het te vochtig is en vaak komt dit doordat de ingrediënten te warm zijn. Kneed het deeg goed door en leg het in vershoudfolie minimaal 30 minuten in de koelkast. Zo wordt de roomboter weer wat harder, waardoor het deeg ook steviger wordt. Je kunt het deeg ook uitrollen tussen twee vellen bakpapier. Daarnaast kun je wat meer bloem toevoegen aan het deeg. Wel kan het zijn dat de koekjes dan droger worden.

Wat is de juiste temperatuur van mijn ingrediënten voor het bakken van een cake?

Bij het bakken van een cake is het belangrijk dat de ingrediënten de juiste temperatuur hebben. Zorg ervoor dat de eieren, boter, cakemix en andere ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Doe dit altijd, tenzij er iets anders in het recept staat. Wanneer de boter te koud is, kan het zijn dat je beslag gaat schiften.

Mijn cake barst aan de bovenkant tijdens het bakken, wat kan ik hier aan doen?

Dit kan komen doordat de temperatuur van de oven te hoog staat. De cake is aan de buitenkant dan gaar, maar aan de binnenkant niet. Omdat de cake uitzet als hij gaar wordt, wil de binnenkant eruit. Wanneer de cake gelijkmatiger gebakken wordt, is de kans groter dat hij meer gelijkmatiger gaar wordt. Verlaag de temperatuur met 20 graden en bak de cake 10 minuten langer. Ook kan het zijn dat de cake te hoog in de oven heeft gestaan. Probeer de cake een trede lager in de oven te zetten.

Wat is zelfrijzende bloem?

Zelfrijzende bloem is hetzelfde als zelfrijzend bakmeel. Dit is Zeeuwse bloem waar bakpoeder aan toegevoegd is. Heb je geen zelfrijzend bakmeel in huis? Dan kun je ook bloem en bakpoeder gebruiken. Om uit te reken hoeveel bakpoeder je nodig hebt, vermenigvuldig je de hoeveelheid bloem met 0,03. Zelfrijzend bakmeel bestaat namelijk voor 3% uit bakpoeder.

Kan ik Tarwebloem vervangen voor Speltbloem?

Je kunt tarwebloem gewoon vervangen voor speltbloem. Het is beide bloem, alleen is speltbloem gemaakt van spelt en tarwebloem van tarwe. Hetzelfde geldt voor tarwemeel en speltmeel.

Hoe maak ik snel en makkelijk boter crème?

Je kunt boter crème op verschillende manieren maken. Een snelle manier is om gebruik te maken van banketbakkersroompoeder. Maak de banketbakkersroom volgens recept: klop 100 gram banketbakkersroompoeder en 250 gram water in 2-5 minuten tot een homogene massa. Klop in een andere mengkom 150 gram zachte boter met 40 gram suikerbakkerspoeder romig. Doe dit tot de boter helemaal wit en luchtig is. Meng daarna kort de banketbakkersroom door de opgeklopte boter. Laat dit eventueel nog even opstijven in de koelkast.

In verband met drukte kan uw bestelling langer onderweg zijn.

Sidebar

Inloggen

Nog geen account?