In recepten worden vaak verschillende soorten termen voor maten en gewichten gebruiken. Het ene recept maakt gebruik van eetlepels, theelepels en snufjes. In het andere zie je ineens cups staan. Dit kan allemaal wat verwarrend zijn. In deze tekst vind je meer uitleg over de maten en gewichten.
Waarom moet ik alle ingrediënten afwegen?
Wegen is de beste manier om te weten hoeveel je van de ingrediënten in het recept moet doen. Een maatbeker is namelijk veel minder nauwkeurig. Ook de maat van een maatlepel is altijd verschillend.
Voor veel ingrediënten is een beetje meer of minder niet heel erg. Maar van gist en zout bijvoorbeeld wel. Het beste is daarom om al je ingrediënten te wegen. In de tabel hieronder vind je de gewichten en milliliters van de meest voorkomende ingrediënten.


Hoe reken in cups maten om naar grammen?
Amerikaanse recepten worden steeds meer gebruikt. In veel Amerikaanse recepten worden cups als maateenheid gebruikt in plaats van grammen. Wanneer je een maatlepelsetje hebt, staan hier misschien wel de maten in cups op. Toch is het beter om je ingrediënten af te wegen. Omdat elk ingrediënt een ander soortelijk gewicht heeft, is er geen standaard omrekentabelletje. In de tabel hieronder vind je per ingrediënt de gewichten die je kunt aanhouden.

Hoeveel weegt een ei?
In onze cakerecepten staat vaak dat je een bepaald gewicht aan ei moet toevoegen. Dit komt omdat eieren nooit allemaal hetzelfde wegen. Daarom wegen we altijd de eieren als je ze in het beslag of deeg doet. Je kunt ook je weeg eerst wegen in een kopje. Je breekt het ei dan boven een kopje dat op de weegschaal staat. Over het algemeen kun je van de volgende gewicht uitgaan per ei (gewicht zonder schaal):

Hoe reken ik het recept om bij een grotere/kleinere springvorm?
Vaak wordt in een recept gebruik gemaakt van een springvorm met een diameter van 24 cm. Heb je nou een kleinere of grotere springvorm? Dan heb je meer of minder ingrediënten nodig. Wanneer je een vorm met een diameter van 20 cm hebt, dan vermenigvuldig je de hoeveelheid ingrediënten met 0,69. Bij een springvorm met een diameter van 30 cm, vermenigvuldig je met 1,56. Hieronder in de tabel zie je een voorbeeld.

Hoeveel stukken cake of taart kun je uit een vorm krijgen?
Welke bakvorm is geschikt voor welk aantal stukjes taart of cake? Natuurlijk is het afhankelijk van hoe groot de stukken zijn, maar er is wel een indicatie. We zetten een paar gangbare maten op een rijtje met het aantal stukken wat je eruit kunt halen:
- Springvorm 20 cm: circa 6 stukken
- Springvorm 24 cm: circa 12 stukken
- Springvorm 26 cm: circa 16 stukken
- Cakevorm 25 cm: circa 15 stukken
- Cakevorm 30 cm: circa 25 stukken
- Bakplaat 35 x 40 cm: circa 24-30 stukken