• Molenaarskwaliteit
  • Streekproducten
  • Groot assortiment
  • Snelle levering
Baktips

Bakvormen

In deze blog alles over bakvormen. Hoe maak ik ze het beste schoon? Welke bakvorm is waar geschikt voor? En nog veel meer, dus lees snel verder!

Hoe maak ik mijn bakvorm het beste schoon?

Belangrijk is dat je een bakvorm met de hand schoonmaakt. Doe dit niet met schurende en harde borstels. Maar gebruik bijvoorbeeld een zachte spons (niet een schuurspons) of hele zachte borstel. Zo beschadig je de binnenste laag van de bakvorm het minste. Bijna geen een bakvorm is geschikt om in de vaatwasser schoon te maken.

Belangrijk is het om de bakvorm na het schoonmaken goed te laten drogen. Laat de bakvorm bijvoorbeeld een korte tijd in een voorverwarmde oven staan. Zo kan al het water in alle hoekjes opdrogen. Wanneer een bakvorm niet goed droog wordt opgeborgen, kan het zijn dat deze gaat roesten in bijvoorbeeld de hoekjes. Hetzelfde geldt voor uitsteekvormen.

Hoeveel stukken cake of taart kun je uit een vorm krijgen?

Welke bakvorm is geschikt voor welk aantal stukjes taart of cake? Natuurlijk is het afhankelijk van hoe groot de stukken zijn, maar er is wel een indicatie. We zetten een paar gangbare maten op een rijtje met het aantal stukken wat je eruit kunt halen:

  • Springvorm 20 cm: circa 6 stukken
  • Springvorm 24 cm: circa 12 stukken
  • Springvorm 26 cm: circa 16 stukken
  • Cakevorm 25 cm: circa 15 stukken
  • Cakevorm 30 cm: circa 25 stukken
  • Bakplaat 35 x 40 cm: circa 24-30 stukken

Hoe vet ik mijn bakblik goed in?

Een bakblik kun je het beste invetten met bakspray of vloeibare boter. Vloeibare boter is bijvoorbeeld spuitboter, maar kan ook gesmolten (room)boter zijn. Wanneer je voor vloeibare boter kiest, maak dan gebruik van een bakkwast. Zo zorg je er goed voor dat alle hoeken goed zijn ingevet. Je kunt gebruik maken van een siliconen bakkwast of eentje met haren. Een goede ingevette vorm zorgt er ook voor dat de kans op roest minder groot is.

Bij het gebruik van bakspray is de kans heel groot dat elk hoekje van het bakblik goed wordt ingevet. Daardoor is het gebruik van de bakspray ook zo handig en makkelijk.

Hoe reken ik het recept om bij een grotere/kleinere springvorm?

Vaak wordt in een recept gebruik gemaakt van een springvorm met een diameter van 24 cm. Heb je nou een kleinere of grotere springvorm? Dan heb je meer of minder ingrediënten nodig. Wanneer je een vorm met een diameter van 20 cm hebt, dan vermenigvuldig je de hoeveelheid ingrediënten met 0,69. Bij een springvorm met een diameter van 30 cm, vermenigvuldig je met 1,56. Hieronder in de tabel zie je een voorbeeld.

Hoe reken ik het recept om bij een grotere/kleinere springvorm?

Hoe gebruik ik mijn bakvorm van blauwstaal?

Blauwstaal is een bakvorm die gevoelig is voor vocht. Daarom is het belangrijk dat deze goed droog blijft. Laat het baksel nooit afkoelen in de bakvorm. Dit zorgt namelijk voor condensatie, wat uiteindelijk roest veroorzaakt. Daarnaast is het belangrijk om de vorm altijd goed vet te houden. Was de blauwstaal bakvorm af met heet water en zonder zeep.

Wat moet ik met mijn bakblik doen vóór het eerste gebruik?

Bij de bakblikken van Patisse is het voor de allereerste keer aan te raden het bakblik even in te bakken door hem zonder inhoud ongeveer 10 minuten bij ca. 180 °C in de oven te plaatsen. Er zijn bakvormen die een andere behandeling nodig hebben vóór het eerste gebruik. Dit kun je dan altijd terugvinden op de verpakking van de bakvorm.

In verband met drukte kan uw bestelling langer onderweg zijn.

Sidebar

Inloggen

Nog geen account?